Knifven

Knifven

Support: MENUDÅ

Knifven tänder eld på samtiden med nya albumet ”Brinner”
Den 31 mars 2017 släpper Knifven sitt andra album ”Brinner” på Gaphals. En rak knytnäve i magen på den moderna människans livsstil. Och en kärleksförklaring till okonstlad punk på svenska.
”Svetten, stressen och den galna livshetsen, hoppas jag blir 97!”. De inledande raderna på Knifvens andra album ”Brinner” är en cynisk kommentar till samtidens uppskruvade tempo. Att allt i dag handlar om att fylla sin vardag med åtaganden och måsten. Hets framför eftertanke. Skrik och idiotier framför fokus och lugn.
Men Knifven har inte tagit fram en manual för självhjälp och stresshantering. Istället har de använt samtidens oro till att skriva ett okonstlat och rakt album. ”Brinner” är tio låtar med snabb och energisk punk. Det är vassa gitarrer, ettriga trummor och snyggt skrikig sång. Det är ett Knifven där grunden känns igen men där de små spåren av försiktighet från debutalbumet ”Skuggfigurer” är som bortblåsta.
Texterna avhandlar passion och starka känslor, människor på flykt som möts av kyla och den berg- och dalbana som småbarnslivet innebär. Det är ett album med fler ämnen än en säsong av ett valfritt debattprogram på tv. Men den som letar efter spretighet och avsaknad av röd tråd får leta länge. Knifven har utvecklats till en tajt enhet som kan kasta sig mellan vansinnig punk, catchy melodier och skärande popsvärta utan att tappa fokus för en sekund.
Musikaliskt hörs influenser från klassiska punkband som KSMB och The Clash. Samtidigt kan nutida storheter som Night Birds, Royal Headache och Vånna Inget spåras i Knifvens musikaliska uttryck. "Brinner" rymmer också en hyllning till de mytomspunna punkhjältarna IQ 55, ett band från Linköping som var aktiva under perioden 1978-1983, i form av covern ”Vår rätt”.
”Brinner” spelades in och mixades i studio Big Island Sound i Stockholm under september och oktober 2016 med Tom van Heesch bakom spakarna. Resultatet är en kraftfull och vass produktion som går i linje med albumet i stort.
I samband med släppet av ”Brinner” kommer Knifven att åka ut på en releaseturné under våren 2017. Räkna med frenesi, utmattande skrik och rens rakt från hjärtat. Som ett Motörhead på Cola Light, ett The Jam utan modskostymer eller ett riktigt jävla punkband i upplösningstillstånd.
Vi ses!
/Knifven

Knifven biografi 2017
Fyra singlar, ett album och drygt 50 spelningar. Knifven har etablerat sig som ett lika produktivt som ihärdigt band på den svenska punkscenen. Trion har gjort sig kända för sin hetsiga punk där rockgitarrer, popmelodier och skriksång möter ett driv som smittar. Det är rastlöst, fokuserat och ett totalt kanaliserande av energi, inte minst live. Som en hundrameterslöpare som fortsätter att springa efter att ha gått i mål.
Knifven består av Anders Carlborg (gitarr, sång), Joakim Andersson (bas, sång) och Adrian Hörnquist (trummor). Bandet bildades 2010 och är i dag baserade i Stockholm, Malmö och Amsterdam. Sedan starten har Knifven gett ut singlarna ”Vaccinet”, ”Perstorp/Kliniken”, ”Av!/Den sista jäveln” och ”Smutsen/Bingo”. Våren 2015 kom debutalbumet ”Skuggfigurer” på Gaphals, en skiva som fick fin kritik och hamnade högt upp på flera årsbästalistor. Sommaren 2016 spelade trion på This is Hultsfred. Knifven har uppträtt flitigt på klubbar, rockhak och festivaler i södra och mellersta Sverige. Trion har även gjort två turnésvängar i Tyskland och Danmark. Våren 2017 släpper Knifven sitt andra album ”Brinner” på Gaphals.

---------------------------------------
MENUDÅ:

När dötid eller avhopp rådde från ordinarie band började Johan och Simon att snickra ihop ett gäng demos med inspiration i det ljuva 90-talets melodiska punkrockvåg. Fyrackordslåtar med den välkända amerikanska känslan, fast med texter på hobbypoetisk svenska. De hybristrippande egoisterna själva ansåg såklart att deras nykomponerade bitar hade en något större potential än att bara ligga som halvdana mp3filer att samla högvis med digitalt damm.
Tre gossar med samma kärlek för den gamla goda skatepunken trycktes mer eller mindre frivilligt in i projektet, och med Fegge, Tobbe och Dogge ombord fanns ingen anledning att inte låta det hela flyta ihop till ett fullskaligt femmannaband, som alla än idag får plats i samma replokal samtidigt om de bara försöker.
Efter x antal koppar kaffe, delicatobollar och timmar i studion (kanske inte så många som man kan tänka sig, men ändå ett signifikant antal) föddes de första fulla låtarna som kom till att definiera MENUDÅ, i form av fyraspårsEP:n ”Fossiler”. Ett bra första steg till att inta varenda hörselorgan som önskar penetreras, och varje scen som nu vill ta emot spektaklet.
Det är väl så de har tänkt så långt. Men nu då?

MENUDÅ - Melodiös amerikansk punkrock på svenska. Snål på fetjobbiga metaforer men rik på gött tryck som lämnar en eftersmak av sandpapper och Fanta Zero.