flytten_sidebar

The Tivoli flyttar in i framtiden

Efter avslutningsfesten...

...på nyårsafton slocknade lamporna på nuvarande The Tivoli-adress. Hasse Jönsson och Johannes Kajrup minns tillbaka och omfamnar framtiden.

The Sounds stängde livescenen tidigare i veckan. Och på nyårsafton bänkar sig gästerna för att ta farväl av en nöjesinstitution som invigdes 1996. Sedan tar rockklubben semester fram till att den öppnar upp saloondörrarna igen på den nya adressen.

– Jag har så ofantligt många fina minnen härifrån. De ska komma med i min bok "Mitt liv som Tivoliclown", säger Hasse Jönsson, och skrockar.

– Publiken, alla fantastiska artister... det har funnits och finns mycket kärlek innanför dessa väggar. Helsingborgarna har alltid backat oss. Men snart börjar Tivolis andra halvlek och det ser vi fram emot.

För sju år sedan fick The Tivolis delägare Hasse Jönsson, Johannes Kajrup och Magnus Hoff reda på att deras livsverk skulle ge plats för ett kongressbygge på Ångfärjetomten.

– Min och Jockes (Olin, tidigare delägare) vision när vi öppnade var att vi ville ha ett ställe där vi själva ville hänga. Det tyckte vi saknades i stan. Sedan spelade förstås kärleken till musiken stor roll, förklarar Hasse.

Johannes Kajrup nickar instämmande när den senare drivkraften kommer på tal.
– Vi har utvecklat saker under åren, men allt har kretsat kring musiken.

Hur känns det nu när det snart är dags att städa och låsa stället en sista gång?

– Det är klart att man känner ett visst vemod. Samtidigt vill vi alla tre gärna snabbspola fram tiden en sex, sju månader. Vi är enormt taggade inför det vi ska göra med den nya arenan, säger Johannes, och bjuder även han på ett par utvalda godbitar ur minnenas arkiv.

– Jag är tacksam över alla artister som spelat hos oss, men det var stort när Public Enemy var här. Sedan kommer jag ihåg alla unga människor som gått här över torget med gitarren i handen. Laleh kom med sin, och jag minns att hennes tåg från Lund var försenat.

Flyttlådorna är packade och går flytten som den ska får Tivolitrion tillbaka nycklarna till rockklubben i sommar. Den 6 september fyller stället 20 år. Att en grand opening sammanfaller med det datumet är ingen vågad gissning.

hassejohannes